Blog

VLIV ANABOLICKÝCH STEROIDŮ NA ŠLACHY A JEJICH STAV

 

VLIV ANABOLICKÝCH STEROIDŮ NA ŠLACHY A JEJICH STAV

Anabolické steroidy jsou často používány pro zvýšení svalové hmoty a síly, ale jejich vliv na šlachy a jejich stav může být negativní. Šlachy jsou pojivové tkáně, které spojují svaly s kostmi a jsou nezbytné pro správnou funkci pohybového aparátu. Tento článek se zaměřuje na to, jak anabolické steroidy ovlivňují šlachy a jejich stav.

Vliv anabolických steroidů na růst svalů a šlach

Anabolické steroidy podporují rychlý růst svalové hmoty tím, že zvyšují syntézu proteinů a anabolické procesy v těle. Nicméně, tento rychlý růst svalů může vytvořit nerovnováhu mezi svaly a šlachami. Zatímco svaly rostou rychleji, šlachy, které mají pomalejší metabolismus a regeneraci, se nemusí přizpůsobit stejným tempem. Tato nerovnováha může vést k problémům s šlachami, jako jsou zranění a ruptury.

Zhoršení kvality šlach

Anabolické steroidy mohou mít přímý negativní vliv na kvalitu šlach. Studie ukazují, že dlouhodobé užívání anabolických steroidů může snížit syntézu kolagenu, což je klíčová složka šlach. Snížení kolagenu může oslabit strukturu šlach, což je činí náchylnějšími k zranění. Také může dojít ke změnám v elasticitě a pevnosti šlach, což může vést k jejich degeneraci.

Zvýšené riziko zranění šlach

Kombinace rychlého růstu svalů a zhoršení kvality šlach může výrazně zvýšit riziko zranění. Běžná zranění zahrnují záněty šlach (tendinitida), ruptury šlach a další poškození pojivové tkáně. Zvláště při intenzivním tréninku nebo soutěžním sportu může být riziko zranění šlach ještě vyšší.

Prevence a péče o šlachy

Aby se minimalizovalo riziko zranění šlach při užívání anabolických steroidů, je důležité dodržovat několik zásad:

  • Postupné zvyšování zátěže: Zamezte náhlému zvýšení intenzity tréninku.
  • Regenerace a odpočinek: Zajistěte dostatečný čas na regeneraci šlach a svalů mezi tréninky.
  • Vyvážená strava: Podporujte zdraví šlach stravou bohatou na kolagen a vitamíny, které podporují zdraví pojivové tkáně.

Závěr

Anabolické steroidy mohou mít negativní vliv na šlachy a jejich stav. Rychlý růst svalů a zhoršení kvality šlach může vést k zvýšenému riziku zranění. Prevence a péče o šlachy jsou klíčové pro minimalizaci těchto rizik a udržení zdraví pohybového aparátu.

ZÁKLADY O INZULÍNU​​
Shopping cart
Sign in

No account yet?


Odebírej i ty novinky na našem e-shopu

Buďte první, kdo se dozví o našich nejnovějších trendech a získejte exkluzivní nabídky​